Negen Koffers – Lilalo theater en Ellen ten Damme

NEGEN KOFFERS – Lilalo theater

In een visueel poëtische reis ontdekt Ellen ten Damme de levensgeschiedenis van de Pools-Nederlandse variétéartieste Jossy Halland en het verhaal achter het laatste Jiddische theater in West-Europa, het Lilalo theater in Amsterdam.

Geïnspireerd door de beroepsnomade Jossy en haar wonderlijke geschiedenis, zoekt Ellen naar de oorsprong van de liederen en teksten uit Lilalo, waaruit geleidelijk een nieuw repertoire ontstaat.

‘Negen Koffers’ is een film over het verhaal achter het laatste Jiddische theater in West-Europa, het Lilalo ( Voor Mij, voor Haar, voor Hem) theater in Amsterdam en de wonderlijke levensgeschiedenis van de Pools-Nederlandse variété- artieste Jossy Halland. Van 1959 tot 1982 trad ze samen met haar man op in hun eigen huiskamertheater. Het is niet in de laatste plaats ook een liefdesverhaal tussen Jacques en Jossy Halland, die ten alle tijden hun Jiddische taal, het Mameloschen , (moedertaal) en de Jiddische muziek wilden behouden. De titel van de film verwijst naar de Negen koffers waarmee Jossy en haar man Jacques jarenlang door Europa trokken voor hun optredens.

‘Negen Koffers’ is een film van  Marieke Rodenburg (regie en scenario) Marie Kiebert (idee en scenario) .  Productie Interakt en Joodse omroep/EO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s