Negen Koffers – Ellen ten Damme laat Lilalo herleven

 

In Negen koffers ontdekt Ellen ten Damme  samen met Ringo Maurer de levensgeschiedenis van de Pools-Nederlandse variétéartieste Jossy Halland en het verhaal achter het laatste Jiddische theater in West-Europa, het Lilalo theater in Amsterdam.

Geïnspireerd door de beroepsnomade Jossy en haar wonderlijke geschiedenis, zoekt Ellen naar de oorsprong van de liederen en teksten uit Lilalo, waaruit geleidelijk een nieuw repertoire ontstaat.

‘Negen Koffers’ is een film over het verhaal achter het laatste Jiddische theater in West-Europa, het Lilalo ( Voor Mij, voor Haar, voor Hem) theater in Amsterdam en de wonderlijke levensgeschiedenis van de Pools-Nederlandse variété- artieste Jossy Halland. Van 1959 tot 1982 trad ze samen met haar man op in hun eigen huiskamertheater. Het is niet in de laatste plaats ook een liefdesverhaal tussen Jacques en Jossy Halland, die ten alle tijden hun Jiddische taal, het Mameloschen , (moedertaal) en de Jiddische muziek wilden behouden. De titel van de film verwijst naar de Negen koffers waarmee Jossy en haar man Jacques jarenlang door Europa trokken voor hun optredens.

‘Negen Koffers’ is een film van Marieke Rodenburg (regie en scenario) & Marie Kiebert (scenario) . Camera: Jaap Veldhoen en Marieke Rodenburg. Geluid Anneloes Pabbruwee en Ton van der Mohlen. Montage Elmer Leupen. Grading en geluidsmix Fever Film. Uitvoerend producent Nikkie Thie.

Productie Interakt (Rene en Mira Mendel) en Joodse omroep/EO. Eindredactie Alfred Edelstein.

Met veel dank aan Dick Walda voor zijn inspiratie in Mazzel en Sores. En Hans Eksteen om Marie Kiebert op het spoor van Lilalo te brengen.

En:
Jeanine Hage, Juliette Jansen, Ralph Levie, Konrad Koselleck Big Band, Amsterdamse Klezmer Band, Jeroen Blokker,  Justus van der Kamp, Daan Bronkhorst, Elisabeth Leijnse, Michal Bilski, Liesbeth Devos, Laurence Héritier, Sylvie Boudet, Jérôme Cras, Klaas Helmantel, Ariane Zwiers, Tarik Maazouzi en alle rechthebbenden van de archiefbeelden.

archieven:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Kenniscentrum Joods Cultureel Kwartier
Allard Pierson Museum theatercollectie
Stadsarchief Amsterdam
Stadsarchief Brussel
Archives départementales de Tarn-et-Garonne, Montauban
Musée de la résistance et du combattant, Montauban
The Archives of the YIVO Institute for Jewish Research, New York

14 Comments on “Negen Koffers – Ellen ten Damme laat Lilalo herleven

  1. Ik kijk ernaar uit om de film te zien. Is de film er al of komt dat nog? Vroeger kwam ik regelmatig bij LiLaLo in Amsterdam

  2. Hoi,

    Weet je waar ik de documentaire kan bekijken? Wij zijn met onze klezmerband momenteel bezig om een voorstelling te maken over het Joodse cabaret. Ik ken het LiLaLo cabaret en ben heel benieuwd naar de documentaire.
    Alvast hartelijk dank voor de respons.

    Vriendelijke groet

    Jack Paluch

  3. Ik woonde boven hen in de Clercqstraat 109, ze hadden geen kinderen, maar wij, mijn zussen en ik, kregen met Sinterklaas, Kerst, Pasen altijd iets lekkers. Ze hadden een hond Djoema, waarvan ze zeiden dat hij piano kon spelen. Ze hadden een grijskleurig campertje waarmee rond trokken.
    Als je op het toilet zat, bij ons thuis hoorde je vaak pianomuziek van beneden komen.
    Mijn vader was daar portier of zoiets.
    Ik ga zeker kijken naar de documentaire op 5 december .
    Vriendelijk groet
    Ans

  4. beste marja, wat leuk, ja, de film is komende zondag op NPO2 te bekijken, om 15u25 bij de EO, hartelijke groet! Marieke

  5. beste Jack, de berichten op mijn site lees ik nu pas, excuus. maar wat leuk, ik ben erg benieuwd naar de voorstelling ook. Zou je ons op de hoogte willen houden via philming@me.com? De documentaire is komende zondag te bekijken op NPO2, bij de EO om15u25. Hartelijke groet! marieke

  6. beste Ans, wat leuk om te horen! ben erg benieuwd om meer te horen, wat bijzonder.De hond doema is inderdaad te zien op de piano in de archieven van beeld en Geluid , een erg grappig gezicht. Hoor graag wat u van de film vindt, hartelijke groet! Marieke

  7. Dank voor je reactie, ik was destijds nog klein, ben van 1953, dus ik zal toen een jaar of 5 geweest zijn. We hebben daar tot 1971 gewoond.
    Ik laat weten wat ik van de documentaire vind.

  8. Wat een prachtige sfeervolle impressionistische documentaire. Chapeau.

  9. Hallo,
    Ik heb ontzettend genoten van de documentaire.
    Prachtig om de beelden te zien van Jossy en Jacques Holland, de Clercqstraat waar ik met mijn ouders en zussen woonden. Ik wist niet dat Jacques in het verzet heeft gezeten.
    Ook vond ik Ellen te Damme geweldig goed zingen.
    Kortom een geslaagde documentaire.
    Hartelijk groet,
    Ans Blok

  10. Dag Ans, veel dank!! hartelijke groet, Marieke

  11. Ik heb genoten van de docu. Mijn vader was de zingende barman Chiel Heesen. Hij zingt ” newsboy” op een vd elpees. Ik was gek op Jossy en Jacq en kwam graag met mijn vader mee.

  12. Dag Marianne, wat bijzonder, en leuk om te horen! Veel dank en geweldig dat uw vader dat deed, al zingend. En vond newsboy een prachtig nummer…Ik zet hem hem hier voor website bezoekers ook even bij, door u geplaatst zie ik ook. zou er graag eens meer over willen horen! hartelijke groet! Marieke

Leave a comment