Zicht op water – een geschiedenis van het Noordzeekanaal

 

Zicht op water is een film van Pauline van Vliet (initiator en co-regie) en Marieke Rodenburg (co-regie, camera en montage) over de gevolgen van het graven van het Noordzeekanaal voor de mensen in de IJmond door de jaren heen. De film is onderdeel van het community building-project ‘Graven naar het verleden van het Noordzeekanaal’. In opdracht van Stichting Kist.
Mede door de komst van kanaalgravers, vissers en industrie-arbeiders veranderde het karakter van de IJmond enorm. De film laat de veranderingen in het landschap zien, de blijvende band van de inwoners met het gebied en hun herinneringen aan het veranderende kanaal.
Nu, 140 jaar na de opening van het kanaal in 1876, neemt een aantal markante IJmonders ons mee langs zes mijlpalen in de geschiedenis van het kanaal.

Premiere op 6 november in het Thalia-theater in IJmuiden en het Witte theater,. Vertoond in bioscoop Castricum, en vanaf februari 2017 permanent te zien in het Zee -en Havenmuseum in IJmuiden.

Zicht op Water werd op RTV Noordholland uitgezonden op 4 en 11 februari 2017. Zie hier uitzending gemist, met Nederlandse ondertiteling en de http://www.nhnieuws.nl/video/iframe?m=160149“>aankondiging.