Alles wat klinkt – Theo Loevendie

Alles wat klinkt – Theo Loevendie

Een documentaire over jazzmuzikant en componist Theo Loevendie. Regie en camera Marieke Rodenburg, geluid Lot Peeters, montage Jos Driessen, producent Oogland Filmproducties.

Uitzending: Joodse omroep NPO2, 27 september 2015, 13.00uur, en hh 2 oktober. Of nog te zien via Uitzendinggemist.

trailerAl zijn hele leven wilde componist en jazzmusicus Theo Loevendie een muziekstuk wijden aan leven en werk van de zeventiende-eeuwse
filosoof Baruch Spinoza. Als puber las Loevendie hem voor het eerst. Hij begreep niet alles, maar ‘het klopte als een bus met mijn eigen
ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting’. Telkens verwierp hij het idee weer, want ‘wat moet je, het bijzondere van Spinoza zit in zijn hoofd, in zijn gedachten, en bij opera is het moord en doodslag’.

loev_compositie_webOnvermoeibaar werkte Loevendie de laatste jaren in zijn werkkamer, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, aan zijn loev_tenkatemarktwebcompositie. Op 11 oktober 2014 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van de opera The Rise of Spinoza, in opdracht van NTR ZaterdagMatinee. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brachten samen met een vijftal solisten het expressieve en nog altijd actuele verhaal over vrijheid op de bühne. De opera concentreert zich rond 1656, toen de jonge Spinoza werd verbannen uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Spinoza is net als Loevendie een geboren Amsterdammer. De opera opent dan ook met de kakofonie van geluiden op de Ten Katemarkt, waar de componistopgroeide. Loevendie: ‘Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n autobiografisch werk geschreven.’ Zoals Spinoza ‘zomaar’ de filosofie ontdekte, wist de volksjongen Loevendie lange tijd niet waarom hij in de muziek verzeild raakte.
wellingweb

De documentaire ‘Alles wat klinkt’ volgt het schrijfproces van de opera tot aan de uitvoering. Loevendie vertelt over zijn jeugd, zijn muzikale passies en zijn fascinatie voor alles wat klinkt. Afgewisseld met dagelijkseuitstapjes naar café Welling, waar hij op zijn 85ste als jazzmusicus nog regelmatig optreedt.

De DVD van de documentaire á 19,95, inclusief verzendkosten, is te bestellen via Marieke Rodenburg, philming@me.comAlleswatklinkt_DVDvoor.